tiistai 5. marraskuuta 2013

Puheenvuoro valtuuskunnan kokouksessa 5.11.

Puolaan lähtevä valtuuskunta kokoontui 5.11. Kävimme läpi käytännön asioita sekä keskustelimme neuvotteluiden odotuksista, toiveista ja kipupisteistäkin. Minua ja muutamaa edustajaa pyydettiin valmistamaan tilaisuuteen puheenvuoro jostakin meitä kiinnostavasta aiheesta. Päätin tietysti puhua nuorten näkökulmasta. :) Tuossa puheenvuoroni. Ministeri Niinistö kommentoi, että hän on täysin samaa mieltä. 

Kommenttipuheenvuoro valtuuskunnan kokoukseen


Olen Hannele Tulkki ja toimin Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssin ilmastodelegaattina 2013–2014. Ilmastodelegaattina tärkein tehtäväni on lisätä nuorten osallistumismahdollisuuksia sekä edistää nuorten äänen kuulumista ilmastonmuutokseen liittyvässä päätöksenteossa. Aluksi haluan kiittää hienosta mahdollisuudesta saada osallistua Varsovan ilmastoneuvotteluihin osana Suomen valtuuskuntaa.

Haluan tuoda esille nuorten näkökulman ilmastoneuvotteluihin, ja haluan muistuttaa, että myös nuorilla on paikkansa ilmastonmuutoksesta käytävässä keskustelussa ja päätöksenteossa – ei ainoastaan sivustakatsojina vaan aktiivisina toimijoina, joilla on tuoreita ideoita, rohkeutta ja tahtoa.

Kaikki meistä ovat tietoisia siitä, että olemme jo nyt myöhässä toimissamme ilmastonmuutostaistelussa, vaikka meillä on ollut keinoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi jo pitkään. Poliittisen tahdon löytyminen on yllättävän haastavaa, vaikka ilmastonmuutos on jokaiselle yhteinen uhka. Toimimme nyt kuinka ripeästi tahansa, emme voi välttyä ilmastonmuutoksen negatiivisilta vaikutuksilta tulevien sukupolvien elämässä. Täten tulevaisuuden päättäjien ja kansalaisten harteille tulee jäämään joka tapauksessa suurin taakka. Tämä tulisi tiedostaa jatkuvasti, jotta muistaisimme toimia ripeämmin, päättäväisemmin ja määrätietoisemmin tarvittavien päästövähennysten saavuttamiseksi. Kukapa meistä haluaisi jättää liian suurta taakkaa meitä seuraavien kannettavaksi?

Ministeri Niinistö nosti esiin COP-seminaarissa viikko sitten tasapuolisuuden merkityksen osana uutta sopimusta. Keskusteltaessa oikeudenmukaisuudesta ja taakanjaosta osana 2015 ilmastosopimusta tulisi ottaa huomioon myös sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus. Sisällyttämällä Intergenerational Equityn periaatteen Durbanin toimintaohjelmaan ja viralliseen COP-asiakirjaan voimme varmistaa, että myös sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta edistetään. Samalla edistämme nuorten osallisuutta sekä kehittyvissä että kehittyneissä maissa.


Kuten ministeri Niinistö mainitsi jo kyseisessä seminaarissa, nykyiset päästövähennyslupaukset eivät riitä 2 asteen tavoitteen saavuttamiseen. Mikäli päästöt jatkuvat nykytahtia vielä vuosikymmenen, kahden asteen tavoite on mahdoton. Tarvitaan enemmän sitovia ja vakavia lupauksia päästöjen vähentämisen, ilmastorahoituksen ja sopeutumisen osalta. Kaikkien maiden tulisi omien sitoumustensa lisäksi vaatia myös muilta näitä sitoumuksia, jotta laaja, sitova ja kunnianhimoinen sopimus syntyisi. Ainoastaan luopumalla itsekkäistä intresseistämme voimme saavuttaa uuden ilmastosopimuksen ja taata paremman tulevaisuuden meitä seuraaville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti