tiistai 22. lokakuuta 2013

Pre-COP19 Brysselissä 18.–20.10.

Joukko eurooppalaisia ilmastodelegaatteja kokoontui viikonlopuksi 18.-20.10. Brysseliin pre-COP19 -tapahtumaan. Varsovan osapuolineuvottelut (Conference of Parties) lähestyvät kovaa vauhtia ja kyseisen viikonlopun aikana meidän tarkoitus oli pohtia mihin haluamme keskittyä ilmastoneuvotteluissa ja mitkä asiat ovat eniten tapetilla.

Viikonloppu koostui workshopeista ja työryhmistä, joihin jakauduimme kiinnostuksiemme mukaan. Lauantaina käsittelimme mitä COP on, kuinka lobataan ja kuinka lähestytään muita neuvottelijoita. Ensimmäisessä työpajassa pohdimme erilaisia keinoja vaikuttaa. On hyvä muistaa, että vaikuttamisen tasoja on monia, ja ne täydentävät kaikki toisiaan. Vaikka on tärkeää olla läsnä COPissa, se ei riitä vaan on vaikutettava myös ruohonjuuritasolla, mediassa, kansallisesti poliittista painetta lisäten ja politiikkaan suoraan vaikuttaen, toiminnalla (kuten kampanjointi)  ja tietysti lobbaamalla. Jotta tarvittaviin päästövähennyksiin päästäisiin, tarvitaan toimenpiteitä kaikilla näillä ulottuvuuksilla. Lisäksi ilmastonmuutoksen ehkäisyn tavoitteita ei saavuteta, jos keskitytään liialti valtionrajoihin.





Varsovalla on erittäin suuri merkitys tulevaisuuden kannalta. Siellä täytyy saada jo vahvoja sitoumuksia, jotta uuden ilmastosopimuksen solmiminen Pariisissa 2015 onnistuu.

Varsovaan valmistavien työryhmien aiheiksi valitsimme mitigaation (ilmastonmuutoksen hillintä), rahoituksen, vahingot ja menetykset ja sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden. Valitsimme nämä, koska nämä tulevat olemaan myös itse COPissa esillä. Itse osallistuin ryhmistä viimeiseen, koska koen sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden ilmastonmuutoksen hillinnässä ja sopeutumisessa äärimmäisen tärkeäksi. Tulevien sukupolvien harteille ei tule jättää liian suurta taakkaa ja nuoret on otettava jo nyt aktiivisina toimijoina mukaan ilmastopolitiikkaan. Valitettavasti tällä hetkellä lykkäämme jatkuvasti tärkeitä päätöksiä, sillä jotkut hyötyvät ilmastonmuutoksesta taloudellisesti. Tosiasia kuitenkin on, että ilmastonmuutos tulee käymään kukkarollemme ennemmin tai myöhemmin ja on väärin jättää suuri lasku tuleville sukupolville. Nuoret on otettava huomioon jo nyt.





Työryhmätyöskentelyn lisäksi viikonloppuun kuului myös toiminnallisuutta. Lauantaina toteutimme pienen kampanjan, jossa kritisoimme vesisärötystä. Vesisäröttämällä porataan maan alta liuskekaasua, joka on myös fossiilinen polttoaine. Se ei ole kestävä ratkaisu, sillä se pilaa pohjavesiä ja sen poraaminen ei ole ympäristöystävällistä. Teimme Brysselin keskustassa kannanoton askartelemalla tuulimyllyt maidemme lipuista ja banderollin tekstillä "Frack off! Renew our future". Otimme kuvan tästä ja lähetämme kuvan maille, jotka ovat aktiivisesti vesisärötyksen kannalla (mm. Puola ja Iso-Britannia). Lisäksi kirjoitimme ilmastokomissaari Connie Hedegaardille kirjeen, jonka laitan vielä myös luettavaksenne. Käänsin kyseisen kirjeen ja lähetin sen myös ministeri Niinistölle rohkaisuna edistämään EU:n ilmastopolitiikkaa myös Suomen osalta.

Kaiken kaikkiaan pre-COP19 oli todella hyödyllinen ja valmistava. Näiden nuorten kanssa kohtaan myös Varsovassa marraskuussa ja jatkamme yhdessä yhteisten tavoitteiden ajamista. Toivottavasti saamme nuorten äänen kuuluviin entistä paremmin.


Hannele

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti