perjantai 25. lokakuuta 2013

Kirje ministeri Niinistölle



Kirjoitimme Brysselissä pre-COP19 -tapaamisessa ilmastodelegaattien kanssa yhteisen kirjeen ilmastokomissaari Connie Hedegaardille, jossa ilmaisimme näkökulmia joiden toivomme olevan esillä ilmastoneuvotteluissa. Käänsin kirjeen ja lähetin sen myös ministeri Niinistölle, sillä myös Suomi voi ajaa aktiivisesti EU:n kautta näiden tavoitteiden toteutumista. 


Hyvä ministeri Niinistö,

Toimin Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssin ilmastodelegaattina. Tärkein tehtäväni on tuoda suomalaisten nuorten ääni kuuluviin ilmastonmuutokseen liittyvässä keskustelussa ja päätöksenteossa. Nuorten äänen esiin nostaminen on tärkeää, sillä ilmastonmuutos koskettaa eritoten nuoria ja tulevia sukupolvia, jotka joutuvat kantamaan suurimman vastuun ilmastonmuutoksesta ja sen seurauksista.

Kirjoitan Teille tämän kirjeen, sillä toivon Teidän huomioivan ilmastonmuutosta koskevassa päätöksenteossa ja eritoten Varsovan ilmastoneuvotteluissa myös nuorten vaatimukset vähähiilisen tulevaisuuden takaamiseksi. Nämä toiveet kumpuavat lisäkseni yhteensä 13 eri eurooppalaisen ilmastodelegaatin sydämistä. Huolemme on yhteinen ­– ilmastonmuutokseen reagoiminen on sitä vaikeampaa mitä myöhemmin tartumme toimeen ja olemme jo nyt myöhässä.

Nuorten näkökulmasta tarvitsemme ilmastonmuutoksen haasteessa vahvaa johtajuutta ja yhteistyötä Euroopan unionilta. Kannustamme EU:ta ja Euroopan komissiota ottamaan jälleen johtaja-asemansa ilmastonmuutoskamppailussa. Euroopan johtava rooli on herättänyt monet aina Yhdysvalloista ja Kiinasta sekä  monikansallisista yrityksistä alkaen toimintaan ympäri maailman. Euroopan täytyy toimia yhteistyössä sidosryhmien ja haavoittuvien valtioiden kanssa Varsovassa rakentaen liittoumaa, joka ottaa tärkeät askeleet kohti kunnianhimoista ilmastosopimusta vuonna 2015.

Tämä tarkoittaa, että Euroopan tulee olla edelläkävijä. Haluaisin yhdessä eurooppalaisten nuorten kanssa rohkaista Suomea edistämään tämän johtajuuden syntymistä Euroopassa seuraavien avaintekijöiden avulla.
 
Sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus
Toivomme Euroopan ehdottavan sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden periaatteen (Intergenerational Equity) hyväksymistä ADP-agendalle, ja COP19- asiakirjaan. Sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden tulisi olla pääperiaate ADP:ta koskevassa keskustelussa. Lisäksi toivomme Euroopan edistävän nuorten osallisuutta sekä kehittyvissä että kehittyneissä maissa. Kyseessä on meidän tulevaisuutemme ja me nuorina ansaitsemme tulla aktiivisina toimijoina kuulluiksi päätöksenteossa. Nuorten roolin tiedostamisella voidaan päästä aidosti lähemmäs sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta.

Mitigaatio
Euroopan tulee edistää hyvinvointia ja vaurautta siirtymällä vähähiiliseen talouteen, investoimalla vihreään teknologiaan, innovaatioihin ja työpaikkoihin. Toivomme myös, että meidän päästövähennyksemme eivät lisäisi päästöjä muissa maissa siirrettäessä tuotantoa muualle maailmaan. Päästövähennystavoitteissa tulisi huomioida maahantuotujen tuotteiden hiilijalanjälki. Tämä suojelee ympäristöämme ja terveyttä sekä taloudellisia mahdollisuuksia eurooppalaiselle yrittäjyydelle.

Ilmastorahoitus
Ilmastorahoituksessa on kysymys sekä tarpeesta että luottamuksesta. Eteneminen kyseisellä aihealueella on välttämätön, jotta voimme edistyä tulevissa ilmastoneuvotteluissa. Luvatun 100 miljardin dollarin vuoteen 2020 mennessä tulisi koostua julkisista varoista. On ensiarvoisen tärkeää, että kehittyneiden maiden vastuu ei vähene. Täten jokaisen eurooppalaisen valtion tulisi sitoutua COP19:ssa tekemään konkreettisia suunnitelmia ilmastorahoituksen takaamiseksi. Innovatiiviset rahoitusmekanismit tulevat olemaan tärkeitä tekijöitä varmistettaessa pidemmän tähtäimen ilmastorahoitusta.

Vahingot ja menetykset
Eurooppa on etulinjassa ilmastonmuutoksessa ja meidän tulee huomioida uhat, jotka ilmastonmuutos aiheuttaa yhteisöllemme niin paikallisella kuin globaalilla tasolla. Tällä hetkellä me nuoret kaipaamme rakentavaa selostusta vahingoista ja menetyksistä ilmastoneuvotteluissa. Toivoisimme käytävän keskustelua siitä, mitä vahingot ja menetykset merkitsevät erilaisille sidosryhmille ja ennen kaikkea kaikkein haavoittuvimmille osapuolille.

Nuorten osallisuus kehitettäessä vahinkojen ja menetysten metodologiaa on oleellinen; meiltä tulevat tuoreet, kunnianhimoiset ideat ja taidot.

Näillä toivomuksilla, Suomen nuoria edustavana ilmastodelegaattina, haluan toivottaa Teille, ministeri Niinistö, onnea ilmastoneuvotteluihin ja toivon Teidän nostavan esille näitä teemoja, jotka ovat äärimmäisen tärkeitä turvatessa tulevien sukupolvien elinmahdollisuudet maapallollamme.


Ystävällisin terveisin,

Hannele Tulkki

Nuorten ilmastodelegaatti 2013–2014

Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti