torstai 10. lokakuuta 2013

Ilmastonmuutoksen aiheuttajat - vai lopettajat?

Mitä kertoo IPCC:n viides arviointiraportti?

259 kirjoittajaa, 39 valtiosta ja 54677 kommenttia. Näistä on Kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n viidennen arviointiraportin ensimmäinen osa luotu. Mitä itse sitten tulee tietää itse arviointiraportista?

Arviointiraportissa lukuisat tutkijat ovat koonneet tämän hetken uusimpia ilmastonmuutokseen liittyviä tutkimustuloksia yksiin kansiin. Arviointiraportti itsessään ei siis ole tutkimus, vaan kooste monista tutkimuksista. Nämä tutkimukset ovat entistä enemmän yhteneväisiä toistensa kanssa, mikä on yksi kyseisen raportin keskeisiä sanomia: arviointiraportin mukaan ilmastotieteilijät ovat nyt 95 prosenttisesti varmoja siitä, että ilmastonmuutos on ihmisten aiheuttamaa.

Toinen keskeinen viesti on, että ilmastonmuutos esiintyy aiempia odotuksia kovemmalla tahdilla. Toisin sanoen, mikäli huomattaviin päästövähennyksiin ei päästä riittävän ajoissa (välittömästi), ilmasto jatkaa lämpenemistään entistä nopeammalla vauhdilla ja merkittävillä seurauksilla.

Nämä seuraukset ovat havaittavissa jo nyt. Merenpinta on noussut ja nousee koko ajan. Jää- ja lumipeite sulaa arktisella alueella. Ilmakehä lämpenee kasvihuonekaasujen takia ja aiheuttaa samalla muutoksia myös meressä, joka sitoo myös hiilidioksidia. Hiilidioksidipäästöt ovat nousseet jopa 40 prosentilla esiteollisesta ajasta. Tämäkin jo vahvistaa ihmisen kädenjäljen läsnäoloa. Helleaaltojen määrä on lisääntynyt suuressa osassa Eurooppaa, Aasiaa ja Australiaa ja muutoksia sään ääri-ilmiöissä on ollut havaittavissa 1950-luvulta lähtien.

Miten tämä kaikki vaikuttaa nuoriin? Luonnonkatastrofit lisääntyvät, ruoan hinta tulee nousemaan tulevaisuudessa, ilmastopakolaisuutta esiintyy ympäri maailman ja sairauksien määrä lisääntyy muun muassa ilmansaasteiden takia. Tämä kaikki tulee näkymään nuorissa, jotka ovat tämän päivän ja tulevaisuuden vastuunkantajia. Iso-Britannian UNICEF on jo huomauttanut, että ilmastonmuutoksella tulee olemaan potentiaalisia vaikutuksia lapsiin ja nuoriin. Siksi nuorten tulee olla osa ilmastonmuutoskeskustelua ja päätöksentekoa jo nyt.

Kaikkein surullisinta ehkä on, ettemme voi enää puhua pelkästään ilmastonmuutoksen ehkäisystä, vaan meidän täytyy keskustella yhä enenevissä määrin ilmastonmuutokseen sopeutumisesta. Vaikka kaikki päästöt lopetettaisiin nyt, ilmaston lämpeneminen jatkuisi vielä pitkään, sillä laivan suuntaa ei voida kääntää sormia napauttamalla. Ymmärtävätkö päätöksentekijät aidosti ongelman vakavuuden ja akuuttiuden?

Se nähdään Puolan ilmastoneuvotteluissa marraskuussa, jossa pitäisi sopia kuka tekee ja mitä, millä aikataululla ja millä rahalla. Näitä neuvotteluita on seuraamassa myös ilmastodelegaatti. Toivottavasti saan mahdollisuuden välittää positiivisia uutisia siitä, kuinka valtiot eivät pelkästään halua vahvaa kansainvälistä ilmastosopimusta, vaan myös konkreettisia toimenpiteitä.

Toivoa on. Koska me ihmiset olemme aiheuttaneet ilmastonmuutoksen, me voimme myös lopettaa sen.


Hannele

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti