perjantai 4. lokakuuta 2013

Helsinki Climate Forum: uhkakuvista toimintaan

Perjantaina 27. syyskuuta julkaistiin pitkään odotettu ilmastopaneeli IPCC:n viides arviointiraportti. Raportin viesti oli odotetun kaltainen, synkkä. Suomessa lämpötila voi nousta tällä vuosisadalla jopa viisi astetta, mikäli emme tartu heti mittaviin toimenpiteisiin. Merenpinta nousee, arktinen jääpeite sulaa ja ihmisten yhteys ilmastonmuutokseen on viimeistään nyt käynyt selväksi.

Raportin hälyttävä sanoma sai minut hetkeksi pohtimaan, onko meistä ihmisistä estämään tätä ilmastonmuutosta, kun jo nyt tarvittava tekniikka ja tieto olisi käytettävissämme, mutta poliittinen tahto ja yhteisymmärrys tuntuvats puuttuvan. Helsinki Climate Forum: Arctic Urgency –ilmastokonferenssille ei voinut olla osuvampaa ajankohtaa. Toivoa on sittenkin.

Vaikka useiden asiantuntijoiden, kuten IPCC:n puheenjohtaja Rajendra K. Pachaurin, puheissa välkkyi vastajulkaistun raportin viesti, tunnelma oli silti toiveikas. Päivän mittaisessa tapahtumassa oli yli 200 valistunutta nuorta paikalla, ja uskon muun muassa heidän olevan ratkaisevassa roolissa ilmastonmuutoksen hillinnässä. Pachauri painotti puheessaan, että nuoret ovat ilmastonmuutoskysymyksen avainasemassa. Nuorissa on toivoa, sillä heillä on ideat, tahto ja kyky, jota aiemmilla sukupolvilla ei välttämättä ole ollut.

Tämä tahto oli nähtävissä myös lauantaina. Paneelikeskustelut herättivät monissa kysymyksiä ja kommentteja. Kenen etuja arktisilla alueilla ajetaan? Kuka hyötyy arktisista alueista eniten, kun sen taloudellinen merkitys kasvaa koko ajan? Entä ketkä päättävät arktisesta alueesta ja sen kohtalosta? Yhteinen näkemys oli, että aluetta on vaalittava kaikin mahdollisin keinoin.

Pecha kuchassa kuulimme ilmasto-onnistumisten kokemuksia ja rohkaisevia tarinoita, jotka muistuttivat kuinka paljon myös jo tehdään ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi! Tämä konkretisoitui viimeistään työpajoissa, jossa kuulimme ilmastotieteestä, teknologian, yrittäjyyden ja aktivismin roolista ilmastonmuutoksessa.

Helsinki Climate Forumin jälkeen olin erittäin toiveikas. Meillä on keinot, ja uskon että suurimmalla osalla on myös tahto, kun riittävästi painotetaan asian tärkeyttä. Jokainen voi estää ilmastonmuutoksen itselleen mieluisalla tavalla – perustamalla yrityksen, ryhtymällä tutkijaksi, vaatimalla päättäjiltä vakuuttavampia toimenpiteitä tai vaikka välittämällä tietoa ilmastonmuutoksesta kaikille kansoille. Helsinki Climate Forumissa näimme hyvin nerokkaan keinon välittää tietoa: ilmastonmuutoksesta laulava kuoro esiintyi tapahtuman päätteeksi ja rohkaisi kaikkia tekemään viisaita valintoja kotona.


Suuri kiitos kaikille mukana olleille, ottakaa luovuus käyttöönne!

Hannele

Ohjelmapäällikkö
Helsinki Climate Forum

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti